• Heb jij je wel eens afgevraagd waarom het soms voelt alsof je brein op een lagere versnelling draait? Wist je dat dit veel te maken heeft met wat jij eet op een dag? Er is namelijk een hele duidelijke connectie tussen je voeding en het niveau van je mentale focus en concentratie!

 • Hieronder vertellen we je graag meer over het verband tussen een gezonde voeding en een verbeterde mentale focus en geven we je tegelijkertijd ook een aantal tips mee, zodat jij ook je mentale focus kunt verbeteren!

Als je graag ervoor wilt zorgen dat je hersenen optimaal kunnen functioneren, is het belangrijk dat je een gebalanceerd dieet volgt dat rijk is aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Denk hierbij eens aan omega-3 vetzuren, die je vaak vindt in vette vissoorten zoals zalm of in chiazaad bijvoorbeeld. Deze vetzuren zijn essentieel voor het opbouwen van hersencellen en het bevorderen van de communicatie tussen je zenuwcellen. Deze vetzuren spelen dan ook een rol bij het verminderen van ontstekingen, waardoor het eten van voldoende vetzuren goed is voor de algehele gezondheid van je hersenen.

MEER MULTIVITAMINE

De relatie tussen voeding en je mentale focus

Voeding speelt een cruciale rol in het handhaven van een gezonde mentale focus en concentratie. Sterker nog; de voedingskeuzes die we van dag tot dag maken, hebben zelfs een directe invloed op de werking van onze ersenen. Hierdoor kan jouw voeding zowel een positief als een negatief effect hebben op je mentale scherpte.

Een andere belangrijke voedingsstof is ijzer. Deze stof is namelijk essentieel voor het transport van zuurstof naar je hersenen. Hierdoor kan voedsel dat rijk is aan ijzer, zoals spinazie, bonen en mager vlees, je helpen bij het voorkomen van vermoeidheid en het handhaven van een optimale concentratie. Verder kunnen ook complexe koolhydraten, zoals volkoren granen bijvoorbeeld, je hersenen langdurig energie leveren, waardoor jij je ook langer zult kunnen concentreren.

Aan de andere kant is het niet alleen zo dat goede voeding je focus kan verbeteren, maar ‘slechtere’ voeding kan ook een negatief effect op je mentale concentratie hebben. Zo kunnen voedingsmiddelen met een hoog suiker- en vetgehalte leiden tot pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot verminderde concentratie en vermoeidheid. Je kan echter zorgen voor stabielere energieniveaus door geraffineerde suikers te vermijden en meer voor gezonde vetten te kiezen, zoals die in noten en olijfolie.

Naast voeding zelf is hydratatie ook cruciaal voor een optimale mentale focus. Zelfs milde uitdroging kan al snel leiden tot verminderde alertheid en minder mentale focus. Het is daarom belangrijk om meer dan voldoende water te drinken gedurende de dag om zo je hersenen goed gehydrateerd te houden. Als laatste zijn er nog diverse studies geweest die hebben aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals blauwe bessen bijvoorbeeld, kunnen bijdragen aan het verbeteren van de cognitieve functie en het verminderen van de effecten van veroudering op de hersenen.

De relatie tussen voeding en je mentale focus is dus vrij duidelijk; zorg voor een gebalanceerd dieet met de juiste voedingsstoffen om zo te zorgen voor een optimale concentratie. Om je hierin verder te helpen, hebben we hieronder nog een paar tips op een rijtje gezet, waarmee jij ook je mentale focus kunt verbeteren door voeding!

 • Omega-3 vetzuren

  Zoals zojuist al gezegd, zijn omega-3 vetzuren ontzettend belangrijk voor je hersenen én je lichaam. Als jij graag je mentale focus wilt verbeteren, is onze eerste tip dan ook om voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren aan je dieet toe te voegen. Denk hierbij
  bijvoorbeeld aan vette vis, zoals zalm, forel en makreel, of aan plantaardige bronnen als chiazaad en lijnzaad. Deze vetzuren zijn namelijk cruciaal voor de opbouw van je hersencellen en ze bevorderen een goede communicatie tussen je zenuwcellen.

 • IJzerrijke voeding

  Een tekort aan ijzer kan ook vermoeidheid veroorzaken en zelfs je concentratie verminderen. Zorg er daarom voor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt iedere dag. Je vindt veel ijzer in voedingsbronnen als spinazie, bonen, mager vlees en noten. Op deze manier kan je heel eenvoudig je mentale alertheid goed ondersteunen.

 • Complexe koolhydraten

  Wanneer je je dieet gaat samenstellen, kies dan voor diverse complexe koolhydraten zoals volkoren granen, quinoa en zoete aardappelen. Deze voedingsmiddelen zorgen namelijk voor een langdurige bron van energie voor je hersenen, waardoor je concentratie gedurende de dag ook op peil zal blijven.

 • Matig de cafeïne

  Hoewel veel mensen cafeïne drinken om juist hun alertheid te verhogen, kan deze stof dit maar in beperkte mate doen. Daarnaast kan overmatig gebruik van cafeïne leiden tot nervositeit en verminderde slaapkwaliteit. Beperk daarom je inname van cafeïne houdende dranken en kies voor gezondere alternatieven, zoals groene thee bijvoorbeeld, dat ook antioxidanten bevat.

 • Eet regelmatig kleine maaltijden

  Wist je dat het hebben van één grote maaltijd vaak een energiedip kan veroorzaken? Daarom is het belangrijk om grote maaltijden die een energiedip kunnen veroorzaken te vermijden. Kies dan ook in plaats daarvan voor regelmatige, evenwichtige kleine maaltijden gedurende de dag om zo een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden. Op deze manier wordt er ook constant energie aan je hersenen geleverd, waardoor je mentale focus beter zal worden.

 • Drink voldoende water

  We kunnen het maar niet vaak genoeg zeggen, maar drink voldoende water op een dag! Hydratatie is simpelweg essentieel voor een goede mentale focus en zelfs als je maar een beetje uitgedroogd bent, kan je al een mindere alertheid ervaren. Zorg er daarom voor dat je gedurende de dag voldoende water blijft drinken om zo je hersenen goed gehydrateerd te houden.

Haal het meeste uit jezelf met de supplementen van GT Nutrition!

Wil je ervoor zorgen dat je echt het meeste uit jezelf én je voeding kunt halen?

Probeer dan eens een aantal van de supplementen van GT Nutrition! Niet alleen kan je op deze manier zorgen voor een optimale mentale focus, maar je kan ook het meeste uit jezelf halen bij het trainen in de gym. Gebruik bijvoorbeeld onze multivitaminen, zodat je zeker weten voldoende vitamines binnenkrijgt op een dag. Ook kan je ons BCAA supplement gebruiken om zo te zorgen voor voldoende aminozuren! Neem eens een kijkje in onze webshop en haal het meeste uit jezelf met de voedingssupplementen van GT Nutrition!

Progressive overload; wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Als jij regelmatig naar de sportschool gaat, heb je de term progressive overload vast al eens voorbij horen komen. Veel bodybuilders zweren hierbij en zullen je vertellen dat dit hét geheime recept is om te blijven groeien in de sportschool en zodat je niet blijft vasthangen op een plateau. Maar, wat is progressive overload dan precies? En waarom is het zo ontzettend belangrijk voor veel sporters?

Wat is progressive overload precies?

Progressive overload is een belangrijk fundamenteel principe binnen krachttraining dat cruciaal is als je vooruitgang wilt boeken en als je jouw fitness doelen wilt behalen. Het hele concept van progressive overload draait erom dat je iedere training of iedere week geleidelijk de belasting op je lichaam verhoogt. Op deze manier zal je merken dat je beter en sneller groeit in kracht, uithoudingsvermogen en dat je de spiermassa zo beter stimuleert.

In de sportschool betekent progressive overload dat je continu de intensiteit van je training moet blijven verhogen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een hoger gewicht te pakken bij je oefeningen, door meer herhalingen uit te voeren, meer sets te doen of de trainingsfrequentie te verhogen. Het hele idee achter progressive overload is dat je het lichaam blijft uitdagen boven zijn huidige capaciteit, want hierdoor wordt je lichaam gedwongen om zich aan te passen en sterker te worden.

Als je pas net begint met gewichtheffen, kan progressive overload bijvoorbeeld betekenen dat je geleidelijk het gewicht verhoogt naarmate je sterker wordt. Dit zal je spieren dwingen om zich aan te passen aan de toegenomen belasting door hypertrofie, de groei van spiercellen, te stimuleren. Daarnaast zal je ook vanzelf merken dat je heel snel omhoog kunt gaan in gewichten als je pas net begint, waardoor deze manier van progressive overload vooral in het begin nog heel effectief is.

Het principe van progressive overload kan worden gebruikt bij verschillende vormen van training, waaronder cardiovasculaire oefeningen en flexibiliteitstraining. Als je progressive overload wilt toepassen bij duurtraining kan je bijvoorbeeld de afstand, snelheid of intensiteit van je workouts verhogen.

Wanneer je progressive overload gaat toepassen in je trainingen is het wel belangrijk dat je deze toename in belasting geleidelijk en beheerst laat plaatsvinden om op deze manier overbelasting en blessures te voorkomen. Hierbij kan het helpen om een gestructureerd trainingsprogramma te volgen, je vooruitgang bij te houden en te luisteren naar je lichaam. Dit zijn allemaal essentiële componenten voor het toepassen van progressive overload in je fitnessroutine. Als je graag wilt groeien in de sportschool is progressive overload in elk geval een principe waar je je echt aan moet houden.

6 redenen waarom progressive overload zo belangrijk is

Progressive overload is van cruciaal belang in trainingsprogramma’s, omdat dit simpelweg de sleutel is tot consistente fysieke vooruitgang. Ook kan je dit principe heel goed gebruiken om je trainingsresultaten te maximaliseren. Het principe is gebaseerd op het idee dat het lichaam continu moet worden uitgedaagd om zich aan te passen en sterker te worden. Hieronder hebben we 6 redenen waarom progressive overload zo belangrijk is voor je op een rijtje gezet.

Spiergroei en krachttoename
De belangrijkste reden dat progressive overload in de sportschool zo belangrijk is, is vanwege de spiergroei en je krachttoename. Progressive overload is namelijk de sleutel tot spierhypertrofie, waarbij je spiervezels groter en sterker worden. Dit proces omvat de aanpassing van het spierweefsel aan de toenemende weerstand. Dit zorgt niet alleen voor zichtbare spiergroei, maar ook voor een verbeterde kracht en een verbeterd vermogen om weerstand te bieden aan de toenemende belasting van je spieren.

Vermijd plateau’s
Een andere reden dat progressive overload in je trainingen zo belangrijk is, is omdat je hiermee plateau’s kunt vermijden. Je lichaam past zich tenslotte aan en wordt efficiënter in het uitvoeren van bekende bewegingen. Als je geen progressive overload zou implementeren in je trainingen zou je lichaam op een plateau terechtkomen. Hierbij zal je lichaam dan ook geen uitdaging meer krijgen en zal je ook niet verder kunnen groeien in de sportschool. Het voortdurend blijven variëren met en verhogen van de intensiteit doorbreekt de plateau’s, waardoor je prestaties zullen blijven verbeteren.

Verbeter prestaties
Progressive overload zorgt ervoor dat je algehele prestaties verbeterd worden door je cardiorespiratoire systeem uit te dagen. Ook verhoogt het je spierkracht en ontwikkelt dit je specifieke vaardigheden. Door deze geleidelijke vooruitgang kan je zorgen voor verbeterde atletische prestaties, waardoor progressive overload dus ook belangrijk is als je over het algemeen je prestaties wilt verbeteren.

Voorkom verveling
Niet alleen is afwisseling de sleutel tot motivatie, maar het voorkomt ook trainingsverveling. Progressive overload in de sportschool kan je dan ook niet alleen bereiken door het gewicht te verhogen, maar ook door een variatie in oefeningen, trainingsmethoden en intensiteit toe te passen. Op deze manier zorgt progressive overload er dus ook nog eens voor dat het sporten interessant en leuk blijft en word de kans op verveling voor je geminimaliseerd.

Gezondheid van botten en gewrichten
Een onverwachte reden van het belang van progressive overload is misschien dat dit ook goed is voor de gezondheid van je botten en gewrichten. De geleidelijke toename van de belasting tijdens het training bevordert namelijk de dichtheid van je botten. Daarnaast versterkt het tegelijkertijd ook de omliggende spieren, wat uiteindelijk bijdraagt aan een betere gewrichtsstabiliteit.

Efficiëntere vetverbranding
Als laatste zorgt een geleidelijke toename van de trainingsintensiteit ervoor dat het cardiovasculaire systeem wordt gestimuleerd. Dit zorgt voor een betere zuurstofopname en een verhoogde calorieverbranding. Verder helpt progressive overload hierbij niet alleen bij gewichtsbeheersing, maar het bevordert ook de algehele cardiovasculaire gezondheid en je uithoudingsvermogen. Je lichaam zal simpelweg efficiënter worden in het verbranden van vet als energiebron.

Haal het meeste uit jezelf met de supplementen van GT Nutrition!

Wil je ervoor zorgen dat je echt het meeste uit jezelf én je trainingen? Probeer dan eens een aantal van de supplementen van GT Nutrition! Hiermee kan je namelijk écht het meeste uit jezelf halen bij het trainen in de gym! Gebruik bijvoorbeeld eens onze lekkere pre-workout om zo meer energie te hebben tijdens je trainingssessie en om lekker explosief te kunnen trainen! Of gebruik onze Whey proteïne om zo je spierherstel en spiergroei optimaal te kunnen stimuleren! Neem eens een kijkje in onze webshop en haal het meeste uit jezelf met de voedingssupplementen van GT Nutrition!

Wat onderscheid ons van anderen?

 • Hoge Eiwitinname
 • Vetarm
 • Snelle opname
 • Rijke Smaak
 • Geschikt vor bakrecepten
 • Scherpe prijzen
Button label