Het effect van suiker op je lichaam en sportprestaties

Het effect van suiker op je lichaam en sportprestaties

Je hoort inmiddels steeds meer mensen erover praten hoe ze hebben besloten om geen suiker meer te eten en hoe goed dit ze wel niet laat voelen. Toch is zoiets niet zo makkelijk gedaan; suiker is immers in vrijwel ieder soort voedsel te vinden. En zeker weten we dat suiker slecht is voor ons, maar wat doet het dan met je lichaam? En wat is dan het effect van suiker op je sportprestaties? Hieronder vertellen we je graag meer over het effect van suiker op je lichaam en op je sportprestaties.

 

Wat doet suiker met je lichaam?

Zoals gezegd, is suiker een veelvoorkomend ingrediënt in ons voedsel. Naast het feit dat suiker vaak lekker is, zoals bijvoorbeeld in frisdrank of snoep, geeft suiker ons lichaam ook energie. Wanneer je hier echter teveel van eet, kan dit leiden tot negatieve effecten op je gezondheid en welzijn. Suiker wordt namelijk snel door het lichaam afgebroken tot glucose, de primaire brandstof van onze cellen. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel even heel snel.

Dit leidt er direct toe dat we een piek in energie ervaren, dankzij de grote hoeveelheid suiker die je ineens inneemt. Hoewel deze piek natuurlijk erg fijn is, volgt er een tijdje later ook altijd een crash, waar je erg vermoeid en prikkelbaar van wordt. Ook kan het regelmatig teveel eten van suiker zorgen voor gewichtstoename, want hoewel glucose de primaire energiebron is, wordt het overschot wel omgezet in vet en slaat ons lichaam dat op.

Daarnaast kan het consumeren van teveel suiker zorgen voor insulineresistentie, waarbij je kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes wordt vergroot. Insulineresistentie treedt op wanneer cellen niet meer reageren op insuline zoals ze wel zouden moeten, waardoor je een hoge bloedsuikerspiegel krijgt.

Een ander gevolg van teveel suiker eten, is dat het een impact heeft op je hart. Teveel suiker kan namelijk je risico op hartaandoeningen verhogen doordat het bijdraagt aan ontstekingen, obesitas en een verhoogd triglyceridengehalte in het bloed.

Hoewel suiker diverse nadelige gevolgen kan hebben wanneer je hier teveel van binnen krijgt, is suiker niet altijd per se slecht. Zo zit er bijvoorbeeld ook suiker in fruit en hierbij is het juist heel belangrijk dat je dagelijks fruit eet. Kies daarom meer voor natuurlijke suikerbronnen, zoals fruit, en probeer het aantal suikers in bewerkte voedingsmiddelen te beperken voor een betere gezondheid.

 

Het effect van suiker op je sportprestaties

Als het aankomt op sporten, heeft suiker natuurlijk ook een aantal effecten op ons; zowel positief als negatief. Op de korte termijn kan suiker heel handig zijn om je even een directe energieboost te geven, waardoor je prestaties ook kort zullen verbeteren. Hierbij heeft suiker nog het beste effect op intensieve en kortdurende activiteiten, zoals sprinten of gewichtheffen. Koolhydraten, waar suiker ook een vorm van is, worden snel afgebroken tot glucose en dit is een belangrijke brandstof voor onze spieren tijdens het sporten. Dit is dan ook de reden dat je powerlifters wel eens snoep ziet eten tussen hun sets door, om zo te zorgen voor een energieboost door de suiker tijdens hun lifts.

Sporters eten namelijk vaak suiker vlak voor een training of wedstrijd om zo de glycogeenvoorraden aan te vullen en direct beschikbar energie te leveren. Op deze manier verbetert het uithoudingsvermogen voor een korte tijd en kunnen ze vermoeidheid uitstellen, waardoor ze ook beter kunnen presteren in de sportschool of tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld.

Teveel suiker eten kan echter wel weer een negatief effect hebben op de sportprestaties. Zo kan het overmatig consumeren van suiker zorgen voor een stijging van de bloedsuikerspiegel, gevolgd door een scherpe daling, waardoor je heel snel moe kunt worden en het zorgt voor een verminderd vermogen om op hoog niveau te kunnen presteren. Ook kan een te hoge suikerinname zorgen voor gewichtstoename en insulineresistentie, wat op de lange termijn je risico op blessures kan vergroten en zelfs je sportprestaties kan belemmeren. 

Wees daarom altijd bewust van je suikerinname en balanceer deze met andere voedingsstoffen, zoals eiwitten en gezonde vetten. Ook kan je het beste kiezen voor complexe koolhydraten, zoals volkoren granen, groenten en fruit in plaats van geraffineerde suikers, om zo een stabiele energievoorziening te handhaven en je algehele prestaties te verbeteren.

 

De 5 beste voedingsmiddelen voor je suikerinname:

Fruit

De beste bron van natuurlijke suikers is uiteraard fruit. Naast fructose bevat dit namelijk ook diverse vezels, vitaminen en mineralen. Door fruit te eten in plaats van bijvoorbeeld vruchtensap te drinken, zorg je ervoor dat je suikerinname wordt gematigd, terwijl je wel nog steeds profiteert van alle voedingsstoffen en vezels die fruit bevat.

 

Groenten

Wist je dat in sommige groenten, zoals wortelen, bieten en zoete aardappelen, ook natuurlijke suikers bevatten? Daarnaast zijn ze ook nog eens rijk aan vezels en verschillende andere voedingsstoffen. Door regelmatig groenten te eten als snack of in je maaltijden zorg je voor wat extra zoetheid, zonder dat je teveel suiker eet.

 

Zuivelproducten

In zuivelproducten, zoals melk en yoghurt, vind je lactose; een natuurlijke suiker. Naast de suikers die erin zitten, zijn deze voedingsmiddelen ook nog eens rijk aan eiwitten, calcium en andere voedingsstoffen die ontzettend belangrijk zijn voor de gezondheid van je botten en spieren. Kies hierbij wel het liefst voor ongezoete zuivelproducten om zo toegevoegde suikers te vermijden.

 

Noten en zaden

Hoewel er niet veel suiker in noten en zaden zit, is dit toch de perfecte manier om een beetje natuurlijke zoetheid toe te voegen aan je maaltijden en snacks. Daarnaast zijn ze ook een goede bron van gezonde vetten, eiwitten en vezels, waardoor dit de juiste snack is wanneer je op zoek bent naar een gezond tussendoortje.

 

Havermout

Als laatste kan havermout je heel goed verder helpen als je de suikerinname wilt beperken. Hoewel in havermout van nature weinig suiker zit, biedt dit vezelrijke voedingsmiddel wel voor een langere tijd energie en kan je het juist heel goed combineren met bijvoorbeeld fruit, noten of zaden. Op deze manier kan je een voedzaam en gezond ontbijt creëren dat niet alleen vullend is, maar ook nog eens heel erg lekker, zonder dat je teveel suiker binnenkrijgt.

 

Haal het meeste uit je sportprestaties met de voedingssupplementen van GT Nutrition!

Wil je het meeste uit je sportprestaties kunnen halen? Probeer dan eens de supplementen van GT Nutrition! Zorg bijvoorbeeld voor voldoende eiwitten met onze lekkere Whey proteïne, waarbij je spieren ook nog eens optimaal kunnen groeien! Of probeer onze Fatburner om je metabolisme zo een extra boost te geven en sneller af te vallen! Ook kan je een van onze lekkere smaken Pre-workout proberen om zo het meeste uit je trainingen te halen, zodat je des te sneller kunt afvallen! Neem eens een kijkje bij de rest van onze voedingssupplementen en haal zo het beste uit jezelf naar boven!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.