Het belang van voeding voor bodybuilders!

Voeding is ontzettend belangrijk voor iedere persoon, omdat voedsel ons lichaam de brandstof geeft die het nodig heeft om te kunnen functioneren en om voldoende energie te hebben. Voor fanatieke sporters, zoals bodybuilders, is voedsel echter van nóg groter belang! Wanneer je sport, kan je zoveel trainen als je maar wilt, maar als je voeding niet goed genoeg is, zal je weinig resultaat zien. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat voeding uiteindelijk belangrijker is dan de training zelf. Het is daarom ontzettend belangrijk voor sporters zoals bodybuilders om goed op de voeding te letten en hier voldoende aandacht aan te besteden. Hieronder vertellen we je graag meer over het belang van voeding voor bodybuilders en geven we je graag nog wat tips mee!

Waarom is voeding zo belangrijk voor bodybuilding?

Voeding is in ieder geval ontzettend belangrijk voor bodybuilding, maar waarom? Wat is de functie van voeding als het aankomt op het sporten en het transformeren van je lichaam? Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Spierweefsel opbouwen en herstellen

De belangrijkste reden van waarom voeding zo essentieel is voor bodybuilders is omdat je spieren voedingsstoffen nodig hebben om zich te kunnen herstellen en als je deze graag wilt opbouwen. Zo zijn eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten vreselijk belangrijk voor je spieren. Eiwitten zijn verantwoordelijk voor het herstel van de scheurtjes in je spieren na een training en zorgen er zo voor dat je spieren hierna weer kunnen groeien. Je lichaam heeft ook koolhydraten nodig om zo voldoende energie te hebben voor een intensieve training in de sportschool. Als laatste mogen gezonde vetten niet uit het dieet van een bodybuilder ontbreken, omdat deze ervoor zorgen dat voedingsstoffen beter worden opgenomen door het lichaam. Daarnaast ondersteunen gezonde vetten de hormoonproductie van je lichaam en dit is een essentieel aspect van de spiergroei. Om daadwerkelijk spieren op te kunnen bouwen als bodybuilder heeft je lichaam de voeding simpelweg nodig.

Minder lichaamsvet

Een andere bekende reden van waarom voeding zo belangrijk is voor bodybuilders is omdat dit erg bepalend is voor de hoeveelheid lichaamsvet die je hebt. Veel mensen beginnen met sporten om zo hun lichaamsvet te kunnen verminderen en vooral als bodybuilder wil je dat je zoveel mogelijk spieren kunt zien. Wanneer jij gezond eet en voedingsmiddelen eet die relatief weinig calorieën hebben en juist veel eiwitten, zorg je ervoor dat je kunt afvallen in vet en dat je spieren tegelijkertijd de brandstof krijgen die ze nodig hebben om te groeien.

Algeheel welzijn

Verder is voeding ontzettend belangrijk voor je algehele welzijn. Als jij als bodybuilder voldoende fruit, groenten, eiwitten, gezonde vetten en volle granen eet, zal je vanzelf merken dat jij je over het algemeen ook fitter voelt. Een gezonde voeding is namelijk essentieel voor de vitaliteit; dit betekent dat jij je gezond en fit voelt, zowel fysiek als mentaal. Uit studies is gebleken dat een gezonde voeding kan zorgen voor een betere stemming, een betere slaap en een hogere mentale weerbaarheid. Ook kan een gezonde voeding het risico op diverse ziekten en aandoeningen verkleinen, zoals bijvoorbeeld obesitas, diabetes en verschillende hart- en vaatziekten. Los van je prestaties in de sportschool is je voeding als bodybuilder ook belangrijk om je over het algemeen goed te voelen!

Meer energie

Als laatste is voeding erg belangrijk voor je energielevel. Dit wist je natuurlijk wel al, maar vooral voor sporters is het belangrijk om voldoende energie te hebben als jij graag goed wilt kunnen presteren in de sportschool. Koolhydraten en eiwitten zijn bijvoorbeeld erg belangrijk voor je uithoudingsvermogen tijdens het sporten. Als jij voldoende eet en je eet bijvoorbeeld koolhydraten voor je training, zal je vanzelf merken dat je tijdens het sporten ook veel meer energie hebt. Hierdoor kan jij jezelf en je lichaam harder pushen en zo beter presteren. Door harder en zwaarder te trainen in de sportschool, maak je grotere scheurtjes in je spieren en kunnen deze ook des te beter groeien. Als bodybuilder is het dus ontzettend belangrijk om goed te eten als je graag het lichaam van je dromen wilt kunnen creëren.

Welke supplementen zijn handig voor bodybuilders?

Voeding is dus ontzettend belangrijk voor sporters en al helemaal voor bodybuilders die graag hun lichaam willen transformeren. Wanneer je echter al een gezond dieet hebt met voldoende voedingsstoffen kan je dit ook nog altijd aanvullen met diverse supplementen. Op deze manier kan je namelijk het meeste uit je trainingen en uit jezelf halen en zal je des te sneller en beter kunnen groeien! Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van welke supplementen handig zijn voor bodybuilders om te gebruiken voor een optimaal resultaat.

Whey proteïne

Als eerste kan Whey proteïne ontzettend goed van pas komen voor iedere sporter. Whey proteïne zijn eigenlijk eiwitten in poedervorm waarmee je heel eenvoudig een shake kunt maken. Met zo’n shake kan je in één klap een grotere hoeveelheid eiwitten binnenkrijgen, waardoor het bereiken van je eiwitdoel ook veel makkelijker wordt. Vooral als bodybuilder moet je dagelijks vrij veel eiwitten binnenkrijgen en door Whey proteïne als supplement te gaan gebruiken, maak je deze opgave een stuk makkelijker voor jezelf.

Creatine

Een ander supplement wat jou veel kan helpen als bodybuilder is creatine. Zoals we eerder ook al hebben gezegd, heeft je lichaam energie nodig om te sporten. Om je spieren te kunnen laten bewegen, moeten de spieren zich samentrekken en dit doen ze door middel van energie uit ATP. De energievoorraad hiervoor kan je aanvullen door koolhydraten, eiwitten en creatine in te nemen. Door creatine als supplement te nemen, kan jij je lichaam de voedingsstoffen geven die het nodig heeft en geniet je ook nog van extra voordelen tijdens het sporten. Zo zorgt creatine ervoor dat je lichaam beter explosieve bewegingen kan maken tijdens het sporten. Op deze manier kan je harder trainen en merk je ook sneller vooruitgang! 

Pre-workout

Als laatste is Pre-workout een super handig supplement voor iedere sporter die fanatiek bezig is. In Pre-workout zitten diverse ingrediënten verwerkt, waaronder cafeïne. Deze stof zorgt ervoor dat je meer energie hebt tijdens het sporten, waardoor je zwaarder kunt trainen. Ook zorgt cafeïne voor een hogere alertheid, waardoor jij je ook meer zal kunnen concentreren op het uitvoeren van de oefeningen. Pre-workout meng je met water en neem je ongeveer een half uur voor je training in voor het optimale resultaat!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.