10 Tips om jezelf te blijven uitdagen in de gym!

Als je inmiddels al een tijdje naar de sportschool gaat, heb je vast wel gemerkt dat het na verloop van tijd moeilijk kan zijn om jezelf te blijven uitdagen. Toch is dit essentieel als je graag vooruitgang wilt blijven maken in de sportschool, maar hoe zorg je hier dan voor? Om je hiermee verder te helpen, hebben we 10 tips om jezelf te blijven uitdagen in de gym voor je op een rijtje gezet!

 

Varieer in je workouts

Om verveling te voorkomen en om alle spiergroepen in je lichaam te blijven aanspreken, is het belangrijk dat je trainingsroutine genoeg variatie bevat. Door regelmatig van oefeningen te wisselen, geef jij je lichaam zo nieuwe prikkels en dit zorgt er vervolgens weer voor dat je betere resultaten behaalt. Overweeg daarom ook om verschillende compoundoefeningen, zoals squats, deadlifts en bench presses naast je isolatieoefeningen te doen voor een evenwichtige spierontwikkeling.

 

Stel doelen

Om gemotiveerd te blijven in de sportschool is het ontzettend belangrijk om doelen voor jezelf te blijven stellen. Formuleer daarom voor jezelf specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden doelen volgens de SMART methode. Of het nu gaat om het verhogen van het gewicht dat je tilt, het verbeteren van je hardlooptijd of het bereiken van een bepaald fitnessniveau; doelen zorgen ervoor dat je een duidelijk pad hebt waar je naartoe kunt werken.

 

Houd een trainingsdagboek bij

Het bijhouden van een trainingsdagboek kan je ontzettend veel opleveren voor je vooruitgang in de sportschool. Hierin kun je namelijk niet alleen je oefeningen en sets noteren, maar zo volg je ook gelijk je vooruitgang. Hierdoor kan je makkelijk patronen herkennen, je sterke punten identificeren en je zwakke punten aanpakken. Daarnaast helpt een trainingsdagboek ook als bron van motivatie om jezelf te blijven uitdagen, want je kan makkelijk zien hoe ver je al bent gekomen.

 

Probeer eens nieuwe groepslessen

Als je graag wat variatie wilt aanbrengen in je trainingsroutine kunnen groepslessen je hier goed bij helpen. Niet alleen heb je dan wat variatie, maar je voegt ook gelijk sociale interactie aan je trainingen toe. Of je nu spinning, yoga of bootcamp wilt proberen, deze lessen bieden je een nieuwe uitdaging en kunnen je enthousiasme voor lichaamsbeweging weer vergroten.

 

Begin met intervaltraining

Intervaltraining is zeer effectief voor zowel het opbouwen van je uithoudingsvermogen als het verbranden van calorieën. Als je jezelf echt wilt uitdagen in de sportschool moet je dit dus zeker eens proberen. Je wisselt hierbij af tussen periodes van hoge en lage intensiteit, waardoor je hartslag wordt verhoogd en je metabolisme beter wordt gestimuleerd. Je kan intervaltraining toepassen op allerlei cardio-oefeningen, zoals hardlopen, fietsen of roeien bijvoorbeeld.

 

Gebruik nieuwe apparatuur

Wil je de training wat interessanter maken? Probeer dan eens nieuwe apparatuur om zo ook gelijk je spieren op verschillende manieren te belasten. Ben je bijvoorbeeld gewend aan de loopband? Experimenteer dan eens met de elliptische trainer, de roeimachine of de kettlebells voor een beetje variatie én om jezelf verder uit te dagen!

 

Train samen met een partner

Door te trainen met een partner zal je merken dat je meer motivatie hebt én meer plezier in het sporten. Daarbij kan een trainingsmaatje je verder aanmoedigen om jezelf uit te dagen, nieuwe oefeningen te proberen en zorgt deze ervoor dat je ook naar de gym gaat op de dagen dat je geen zin hebt om te trainen.

 

Neem rustdagen

Als jij jezelf wilt blijven uitdagen in de sportschool zijn rustdagen ook van groot belang. Deze zijn namelijk cruciaal voor het herstel en overtraining kan dan ook zorgen voor vermoeidheid, verminderde prestaties en zelfs blessures. Op deze manier zal je jezelf ook niet kunnen uitdagen in de sportschool dus plan voldoende rustdagen in je schema en gebruik deze kans dan ook om je lichaam te laten herstellen.

 

Meet je lichaam

Een andere manier om jezelf te blijven uitdagen in de sportschool is door je lichaamssamenstelling regelmatig te meten. Dit is onder andere een meting van je vetpercentage en spiermassa samen met andere relevante metingen. Deze meting geeft je een nauwkeuriger beeld van je voortgang dan alleen het cijfer op de weegschaal. Zo kan je lichaamssamenstelling wel degelijk veranderen zonder dat je gewicht aanzienlijk verandert, vooral als je meer spiermassa hebt opgebouwd en je lichaamsvet minder is geworden. Door je lichaamssamenstelling regelmatig te meten, kom je erachter hoeveel vooruitgang je al hebt gemaakt en kan je ook jezelf beter blijven uitdagen.

 

Doe mee aan fitnessuitdagingen

Als laatste kan je ook nog zo nu en dan meedoen aan fitnessuitdagingen om jezelf verder uit te dagen in de sportschool. Dit kan bijvoorbeeld een 5K-run zijn, een krachttoernooi of een andere competitie. Door nieuwe doelen te stellen buiten je reguliere routine kan je weer extra gemotiveerd worden en daag jij jezelf ook telkens weer uit op een nieuw vlak!

 

Haal het meeste uit jezelf én je trainingen met de voedingssupplementen van GT Nutrition!

Als jij jezelf wilt blijven uitdagen in de sportschool is het natuurlijk belangrijk dat jij je goed inzet tijdens de training, maar supplementen kunnen je ook heel goed verder helpen. Wil je echt het meeste uit jezelf én uit je trainingen halen? Probeer dan eens de supplementen van GT Nutrition! Gebruik bijvoorbeeld eens een van onze lekkere smaken pre-workout voor een extra energieboost tijdens je training waarmee je weer nieuwe pr’s kunt zetten! Of ga voor onze Whey proteïne om zo je spieren optimaal te laten herstellen én groeien, ook tijdens je rustdagen! Kijk ook eens naar onze andere voedingssupplementen en haal zo het beste uit jezelf naar boven!

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.