De voordelen van BCAA!

Wil jij als sporter het meeste uit je trainingen kunnen halen? Dan kun je hiervoor het beste sport- en voedingssupplementen gaan gebruiken! Er zijn diverse supplementen die de perfecte aanvulling op jouw voeding zijn en die je spieren zullen helpen om beter en sneller te groeien. Een van de beste supplementen om dan te gebruiken, is BCAA! Dit supplement is echter ietwat minder bekend dan het populaire supplement Whey proteïne dus hieronder leggen we je graag meer uit over wat BCAA nu precies is. Ook vertellen we je graag meer over de voordelen van BCAA!

Wat is BCAA?

Allereerst is het wel zo handig om te weten wat BCAA nu precies is. BCAA staat voor branched chain amino acids. Dit zijn 3 van de 9 essentiële aminozuren. Hun naam komt voort uit het feit dat ze een keten naar de zijkant hebben vertakt. De spiereiwitten in ons lichaam bestaan uit maar liefst 20 aminozuren, waarvan 9 essentieel en 11 niet-essentieel. De essentiële aminozuren kunnen niet door ons eigen lichaam worden aangemaakt en moeten daarom uit onze voeding worden gehaald. De BCAA’s vallen hier dus ook onder. Het voedingssupplement BCAA kan je hier dan ook goed bij helpen! De 3 aminozuren die onder de BCAA’s vallen zijn leucine, valine en isoleucine.

Waar is BCAA goed voor?

BCAA is dus een voedingssupplement dat 3 van de 9 essentiële aminozuren bevat die niet door je lichaam kunnen worden aangemaakt en die je dus uit je dieet moet halen. Wat heeft dit dan verder te maken met de spiergroei en met het sporten?

Hiervoor moet je weten wat deze aminozuren nu precies doen. De aminozuren in ons lichaam helpen onze spieren om spiereiwitten op te bouwen. Aangezien je de BCAA’s uit je dieet moet halen, kan het soms lastig zijn om zodanig veel aminozuren binnen te krijgen dat het optimaal is voor de spiergroei. Daarom komt het supplement BCAA zo goed van pas. Een bijzondere soort aminozuren in BCAA is leucine. De leucine in BCAA werkt namelijk als een signaal dat de spiereiwitsynthese in je lichaam zal inschakelen. De spiereiwitsynthese is als het ware het proces van de spieropbouw en dus erg belangrijk voor jou als sporter.

Je vindt BCAA’s in de meeste producten die ook veel eiwitten bevatten, waardoor je als sporter deze waarschijnlijk wel binnen zult krijgen. Als je echter wilt dat de spiergroei optimaal is

Hoe werkt BCAA?

Om het proces achter de spiereiwitsynthese beter te begrijpen, is het handig om te weten hoe BCAA dan precies zal werken. Als je iets eet wat rijk is aan eiwitten en BCAA’s zal de eiwitsynthese in je lichaam veel sneller gaan. Je hebt namelijk een positieve eiwitbalans nodig om spieren op te bouwen. Deze eiwitbalans wordt bepaald door de periodes van verhoogde spiereiwitsynthese en die van de spiereiwitafbraak. Als jij wilt dat je spieren groeien, moet je ervoor zorgen dat de totale spiereiwitsynthese groter is dan de afbraak van je spiereiwit.

Als je BCAA als supplement neemt, kan je er op een eenvoudige manier voor zorgen dat je spiereiwitsynthese de afbraak van spiereiwitten zal overtreffen. Als je spiereiwitsynthese namelijk minder is dan de afbraak ervan, zal je spiermassa verliezen en dit is natuurlijk niet de bedoeling. BCAA is verkrijgbaar in poedervorm of in capsules, hoewel poeder doorgaans de meest gangbare manier is om BCAA binnen te krijgen.

De voordelen van BCAA

Nu dat je precies weet hoe BCAA’s werken hoe het voedingssupplement BCAA je verder kan helpen, is het misschien ook fijn om op de hoogte te zijn van de voordelen van BCAA. Dit supplement kan je namelijk ontzettend goed verder helpen bij het werken naar je droomlichaam!

Betere spiergroei

Allereerst helpt BCAA voor een betere en snellere spiergroei. Doordat de aminozuren in BCAA de spiereiwitsynthese bevorderen en zo zorgen voor een positieve eiwitbalans, zal het gebruik van BCAA je spiergroei bevorderen. Hierdoor zal je beter en sneller je spiermassa kunnen opbouwen en haal je zo het meeste uit je training.

Helpt bij spierherstel

Naast het trainen van je spieren is het herstellen van je spieren ook ontzettend belangrijk. Tijdens het trainen ontstaan er scheurtjes in je spieren en deze moeten hersteld worden door middel van eiwitten. Aangezien de spiereiwitsynthese in je lichaam wordt verhoogd dankzij BCAA zal dit supplement er ook voor zorgen dat je spierherstel beter en sneller verloopt. Zo is je lichaam al snel weer klaar voor de volgende training!

Goed tegen spierpijn

Daarnaast is BCAA ook goed tegen spierpijn. Wist je dat BCAA’s in tegenstelling tot Whey proteïne ontzettend snel in je bloed worden opgenomen? Doordat de aminozuren zo snel worden geabsorbeerd, werkt het supplement goed tegen de spierpijn. Hier is dan ook uitvoerig onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat de deelnemers die het BCAA supplement gebruikten maar liefst tot 33% minder spierpijn hadden dan de deelnemers met het placebo.

Stimuleert vetverbranding

Een verassend voordeel van BCAA is dat het de vetverbranding kan stimuleren. Hierdoor is BCAA niet alleen goed als supplement voor mensen die meer spiermassa willen kweken, maar ook voor de sporters die lichaamsvet willen kwijtraken en graag slank willen blijven. Er is onderzoek geweest naar het effect van BCAA op de vetverbranding en hieruit bleek dat de deelnemers met meer BCAA’s tot 30% minder kans hebben om te zwaar te worden dan de deelnemers die minder BCAA binnenkregen.

Minder vermoeidheid

Als laatste is een van de voordelen van BCAA dat het de vermoeidheid vermindert tijdens je training. Het sporten kan ontzettend vermoeiend zijn, maar gelukkig helpt BCAA hier ook bij. Tijdens studies is gebleken dat de deelnemers die BCAA innamen tot maar liefst 15% minder vermoeidheid toonden tijdens het trainen. Op deze manier kan je met BCAA zeker weten het meeste uit je training halen!

Probeer ook eens de BCAA van GT Nutrition!

Er zitten dus ontzettend veel voordelen verbonden aan het gebruik van BCAA. Wil je ook graag het meeste uit je trainingen halen? Probeer dan eens de BCAA van GT Nutrition! Wanneer je dit supplement neemt, zal je zeker weten veel voordelen merken tijdens en na je trainingen. Je spiermassa heeft zo de mogelijkheid om sneller toe te nemen, je sportprestaties zullen vooruit gaan en het herstel van je spieren gaat ook een stuk sneller. Wist je dat er daarnaast ook maar liefst 9,8 gram eiwitten zitten in 1 portie BCAA? Kortom; als je graag het meeste uit je trainingen wilt halen, probeer dan eens de BCAA van GT Nutrition!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.