Wat intermittent fasting doet met je lichaam en sportprestaties

Je hebt vast wel eens mensen voorbij zien komen op social media die zweren bij intermittent fasting en zeggen dat dit dé manier is om af te vallen. Intermittent fasting is in principe een vrij eenvoudig concept, maar er zijn ook genoeg mensen, het niet zo’n goed idee vinden. Wat doet intermittent fasting dan nou precies met je lichaam? En wat is het effect op je sportprestaties? Hieronder vertellen we je graag meer over wat intermittent fasting nu precies is en wat het doet met je sportprestaties.

 

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een bepaalde voedingsbenadering waarbij je afwisselt tussen vasten en eten. Hoewel het de laatste jaren steeds meer aandacht heeft gekregen, is het toch niet nieuw en bestaat het zelfs al eeuwenlang. Inmiddels is het echter populairder geworden door de potentiële gezondheidsvoordelen en hoe makkelijk het is te implementeren in je routine. Het voordeel van intermittent fasting ten opzichte van andere diëten is namelijk dat het hierbij niet zozeer draait om wat je eet, maar eerder om wanneer je eet.

Als je graag wilt beginnen met intermittent fasting zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken. Wat alle methodes hoe dan ook gemeen hebben, is dat je tijdens bepaalde periodes niet mag eten, en dus vast, en je dan het eten beperkt tot specifieke periodes. Een van de meest populaire methodes is het 16/8-schema, waarbij je 16 uur lang vast en je een eetvenster hebt van 8 uur. Ook is er bijvoorbeeld het 5:2-schema. Hierbij eet je 2 dagen in de week minder calorieën en de overige dagen normaal. Als laatste is er ook nog de omgekeerde vastenmethode. Bij deze methode ga je vasten voor 24 uur lang en mag je daarna een dag normaal eten.

 

De voordelen van intermittent fasting

Er zitten verschillende voordelen vast aan intermittent fasting, zowel fysiek als mentaal. Allereerst kan het natuurlijk helpen bij gewichtsverlies, doordat je de calorie-inname vermindert en je stofwisseling zo stimuleert. Het vasten dwingt je lichaam namelijk om opgeslagen vetten als brandstof te gebruiken, wat ervoor kan zorgen dat je afvalt in lichaamsvet. Ook kan intermittent fasting de insulinegevoeligheid verbeteren en ontstekingen verminderen, wat goed is voor je algehele gezondheid.

Naast de fysieke voordelen heeft intermittent fasting ook nog een aantal mentale voordelen. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken geweest die stellen dat vastenperiodes de productie van bepaalde neurotransmitters stimuleert, wat leidt tot een betere focus, concentratie en stemming. Daarnaast kan het de neuroplasticiteit verbeteren, wat goed is voor je hersenfunctie op de lange termijn.

 

Kan iedereen intermittent fasting doen?

Hoewel er diverse voordelen kleven aan intermittent fasting is deze manier van eten niet voor iedereen geschikt. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zwangere vrouwen en mensen die in het verleden last hebben gehad van een eetstoornis kunnen beter eerst medisch advies vragen voordat ze beginnen met intermittent fasting. Daarnaast heeft je lichaam nog steeds bepaalde voedingsstoffen nodig en moet je dus de juiste keuzes maken in wat je eet tijdens de eetperiodes.

 

Het effect van intermittent fasting op je sportprestaties

Maar, wat is dan precies het effect van intermittent fasting op je sportprestaties? Voor bodybuilders is het immers belangrijk om voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen binnen te krijgen om zo optimaal te kunnen presteren in de gym. Een van de belangrijkste voordelen voor sporters bij intermittent fasting is een verbeterde lichaamssamenstelling. Het vasten kan er namelijk voor zorgen dat je lichaamsvet vermindert, terwijl de spiermassa wordt behouden. Dit is bijvoorbeeld heel handig als je wilt gaan cutten. Daarnaast kan intermittent fasting de insulinegevoeligheid verbeteren, waardoor je lichaam voedingstoffen beter kan opnemen en energie efficiënter zal gebruiken tijdens het sporten.

Intermittent fasting proberen als sporter komt echter ook zo met zijn uitdagingen, vooral qua energie. Het is natuurlijk moeilijk om voldoende brandstof binnen te krijgen in de vastenperiodes om zo genoeg energie te hebben tijdens intensieve trainingen. Dit kan zorgen voor verminderde prestaties, vermoeidheid en langzamer herstel na de training. Als je als sporter intermittent fasting wilt doen, is het dus belangrijk om goed in te plannen wanneer je wilt gaan vasten en waar je deze periodes inplant met je trainingsroutine, zodat je tijdens de trainingen wel voldoende voedingsstoffen binnen hebt gekregen.

Intermittent fasting kan dus een positief effect hebben op je sportprestaties als je ervoor zorgt dat de eetperiodes goed overeenkomen met je trainingen en als je graag een lager vetpercentage wilt behalen. Zorg er in ieder geval voor dat je goed naar je lichaam luistert en eventueel aanpassingen maakt in je voedingspatroon als dit nodig is om je optimale prestaties te behouden.

 

Haal het meeste uit je sportprestaties met de voedingssupplementen van GT Nutrition!

Wil je het meeste uit je sportprestaties kunnen halen? Probeer dan eens de supplementen van GT Nutrition! Zorg bijvoorbeeld voor voldoende eiwitten met onze lekkere Whey proteïne, waarbij je spieren ook nog eens optimaal kunnen groeien! Of probeer onze Fatburner om je metabolisme zo een extra boost te geven en sneller af te vallen! Ook kan je een van onze lekkere smaken Pre-workout proberen om zo het meeste uit je trainingen te halen, zodat je des te sneller kunt afvallen! Neem eens een kijkje bij de rest van onze voedingssupplementen en haal zo het beste uit jezelf naar boven!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.