De belangrijke rol van een rustdag in je trainingsroutine

Bij het opstellen van fitnessdoelen en het streven hiernaartoe is het al snel makkelijk om teveel te gaan trainen en rustdagen hierbij over te slaan. Toch zijn rustdagen ontzettend belangrijk in iedere trainingsroutine en kan je deze maar beter niet overslaan. Ben je nog niet helemaal overtuigd over het nemen van een rustdag? Hieronder vertellen we je graag meer over de belangrijke rol die een rustdag speelt in je trainingsroutine en geven we je 10 redenen waarom je zelf ook regelmatig een rustdag moet inplannen.

 

Wat is een rustdag precies?

Voordat we je gaan vertellen waarom het zo ontzettend belangrijk is dat je een rustdag inplant bij jouw trainingsroutine is het wel zo handig om te weten wat dit nu precies inhoudt. De naam zegt het natuurlijk al, maar een rustdag is een geplande dag waarop je fysieke inspanning ofwel een intensieve training minimaliseert of zelfs volledig vermijdt. Het doel hiervan is om je lichaam de tijd te geven om te herstellen na je vorige trainingen. Tijdens een rustdag kunnen jouw spieren zichzelf namelijk repareren, ontstekingen verminderen en de energiereserves van je lichaam aanvullen. Met een rustdag voorkom je overtraining, wat vaak leidt tot blessures en zelfs verminderde prestaties. Rustdagen kunnen wel eens variëren afhankelijk van de sporter en het trainingsniveau. Zo kiest de een ervoor om meerdere rustdagen te pakken in de week, terwijl de ander het aantal rustdagen beperkt tot een keer per week. Ook zijn er nog veel sporters die ervoor kiezen om ook tijdens de rustdag alsnog te bewegen, maar dit wel tot een minimale inspanning te beperken.

 

10 Redenen waarom een rustdag in je trainingsroutine zo belangrijk is

Het implementeren van een rustdag in je trainingsroutine is ontzettend belangrijk en wel om meerdere redenen. Hieronder hebben we de 10 belangrijkste redenen van het belang van een rustdag voor je op een rijtje gezet.

 

Spierherstel

De belangrijkste reden van waarom jij ook regelmatig een rustdag moet nemen, is natuurlijk vanwege het spierherstel. Tijdens het training ontstaan er namelijk hele kleine scheurtjes in je spiervezels. Je spieren hebben tijd nodig om deze te herstellen, waardoor ze vervolgens ook weer verder kunnen groeien. Wanneer jij echter dagelijks traint, en al helemaal als je deze spiergroep te snel opnieuw traint, krijgt je lichaam niet de kans om deze scheurtjes te herstellen. Rustdagen geven jouw lichaam daarom de kans om deze scheurtjes te repareren, waardoor je spieren ook sterker zullen worden.

 

Voorkom overtraining

Een andere reden waarom een rustdag zo belangrijk is, is omdat je op deze manier overtraining kunt voorkomen. Wanneer je continu blijft trainen zonder je lichaam voldoende rust te gunnen, kan dit leiden tot overtraining. Dit leidt vaak tot vermoeidheid, slaapproblemen en blessures. In sommige gevallen kan overtraining zelfs resulteren in verminderde prestaties, omdat je spieren simpelweg niet hersteld zijn. Om dit te voorkomen en om te zorgen dat jij kunt blijven groeien in de sportschool is het dus van groot belang om regelmatig een rustdag in te plannen.

 

Immuunsysteem

Wist je dat het zelfs negatieve gevolgen kan hebben voor je immuunsysteem als jij niet regelmatig een rustdag pakt? Een intensieve training kan jouw immuunsysteem namelijk tijdelijk verzwakken. Hoewel dit in beginsel niet blijvend is, is het wel belangrijk dat je jouw lichaam rust gunt. Op deze rustdagen kan je lichaam het immuunsysteem namelijk weer versterken. Dit zal helpen bij het afweren van ziekten en is dus erg belangrijk! Je kan het natuurlijk ook nog anders zien; als jij geen rustdagen inplant en je wordt ziek door een verzwakt immuunsysteem, kan je zelfs een paar dagen niet trainen en had je dus beter een welverdiende rustdag kunnen inplannen ;)

 

Blessures voorkomen

Wanneer jouw spieren vermoeid zijn, lopen ze ook een hoger risico op blessures. Dit komt doordat ze voortdurend belast worden en zo ook gevoeliger zijn. Rustdagen verminderen deze belasting echter en verminderen ontstekingen in de spieren. Op deze manier voorkom je overbelasting van je lichaamsdelen en voorkom je heel eenvoudig ook blessures.

 

Optimalisatie van prestaties

Bij het sporten wil je natuurlijk ook graag vooruitgaan en sterker worden. Om optimaal te kunnen presteren is het echter belangrijk dat je niet continu gaat trainen, maar dat je ook je rustdagen inplant. Hierbij kan het lichaam zich namelijk opladen en zich weer gereedmaken voor de volgende intensieve trainingsdag. Zo zal je beter presteren en zorg je er dus voor dat jouw prestaties over het algemeen optimaal zullen zijn.

 

Mentale frisheid

Het kan vaak mentaal veeleisend zijn om regelmatig te blijven trainen. Een rustdag is dan ook niet alleen belangrijk voor je fysieke gesteldheid, maar ook voor je mentaal welzijn. Rustdagen verminderen mentale vermoeidheid en verbeteren je motivatie voor de volgende training, zodat je daar weer alles uit jezelf kunt halen!

 

Hormonaal evenwicht

Iets wat veel mensen misschien niet weten, is dat intensieve trainingen kunnen zorgen voor veranderingen in hormoonniveaus, zoals cortisol bijvoorbeeld. Door rustdagen in te plannen, zorg je ervoor dat je hormonaal evenwicht de kans heeft om te herstellen. Dit is essentieel voor een goed herstel én voor je spiergroei.

 

Verbetering van slaapkwaliteit

Door regelmatig een rustdag in te plannen verbeter je ook je slaapkwaliteit. In een rustperiode kan je lichaam namelijk makkelijker in de herstelmodus komen, wat essentieel is voor een goede nachtrust. Zoals je misschien al weet, is een goede nachtrust tegelijkertijd ook weer cruciaal voor een optimale spiergroei dus weer een belangrijke reden om je rustdagen te pakken!

 

Langdurige trainingsconsistentie

Wanneer je regelmatig een rustdag inplant, verminder je het risico op blessures en uitputting op de lange termijn. Dit helpt je vervolgens om op de lange termijn het sporten ook echt vol te houden, waardoor je ook nog eens langdurige gezond zal blijven. Consistent blijven trainen is soms al moeilijk genoeg dus maak het ook niet te moeilijk voor jezelf.

 

Balans tussen inspanning en herstel

Als laatste zorgen rustdagen ervoor dat je een goede balans hebt tussen inspanning en herstel. Rustdagen bieden een noodzakelijke tegenhanger voor je intensieve trainingssessies, waardoor je lichaam zich ook optimaal kan aanpassen en weer sterker kan worden!

 

Haal het meeste uit jezelf én je trainingen met de voedingssupplementen van GT Nutrition!

Buiten je rustdagen wil je tijdens de trainingen natuurlijk het meeste uit jezelf kunnen halen. Hiervoor is het belangrijk dat jij je goed inzet tijdens de training, maar supplementen kunnen je ook heel goed verder helpen. Wil je echt het meeste uit jezelf én uit je trainingen halen? Probeer dan eens de supplementen van GT Nutrition! Gebruik bijvoorbeeld eens een van onze lekkere smaken
pre-workout voor een extra energieboost tijdens je training waarmee je weer nieuwe pr’s kunt zetten! Of ga voor onze Whey proteïne om zo je spieren optimaal te laten herstellen én groeien, ook tijdens je rustdagen! Kijk ook eens naar onze andere voedingssupplementen en haal zo het beste uit jezelf naar boven!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.