De 8 voordelen van sporten!

Iedereen weet inmiddels wel dat sporten ontzettend goed voor je is. Of je het nu doet ter ontspanning, omdat je het leuk vindt of omdat je graag weer in vorm wilt komen; sport en beweging is ontzettend belangrijk voor iedereen! Er zitten echter nog wel iets meer voordelen aan sporten verbonden dan je in eerste instantie misschien zou denken. Sport je zelf nog niet of ben je nog geen fanatieke sporter? Hieronder hebben we de 8 voordelen van sporten voor je op een rijtje gezet om jou tóch over te halen (meer) te gaan sporten! 

Goed tegen stress

Los van het feit dat sporten ervoor zorgt dat je lichaam calorieën verbrandt, heeft dit ook nog eens het voordeel dat het zorgt voor minder stress. Tijdens het sporten maakt ons lichaam namelijk meer endorfine en serotonine aan. Deze stofjes staan allebei bekend als gelukshormonen en voor goede redenen! Deze hormonen zorgen namelijk voor een beter humeur. De endorfine zelf heeft daarnaast ook nog eens een pijnstillend en zelfs kalmerend effect. Hierdoor zal je niet alleen blijer zijn in het dagelijks leven, maar zal je ook nog eens makkelijker en beter om kunnen gaan met stress! 

Voordelen voor je hersenen en geheugen

Wist je dat sporten ook allerlei voordelen met zich meebrengt voor je hersenen en zelfs je geheugen? Er zijn veel onderzoeken geweest naar het effect van sporten op de hersenen en de resultaten zijn erg positief. Hoewel onderzoekers nog niet precies weten hoe het komt, is wel vastgesteld dat de hersenen voordeel ervaren als je regelmatig gaat sporten. Het kan bijvoorbeeld komen doordat er meer zuurstof in je hersenen komt tijdens het sporten, omdat het bewegen zelf de bloedsomloop bevordert. Hierdoor zullen je hersenen niet alleen beter werken, maar zal je geheugen er ook op vooruit gaan!

Sterkere botten

Zoals je misschien al wist, neemt je botdichtheid af na je dertigste. Botdichtheid is juist ontzettend belangrijk om de botten stevig te houden en zorgt ervoor dat deze minder snel breken. Na je dertigste worden je botten helaas steeds brozer, maar regelmatig sporten kan dit gelukkig tegengaan! Door je lichaam, en daarmee ook je botten, regelmatig te belasten, kunnen je botten sterker worden en dit ook blijven. Hardlopen zou hier het beste voor zijn, omdat dit een sport is waarbij je botten je gewicht moeten dragen.

Meer sociale contacten

Een leuk bijkomend voordeel van sporten is dat het je kan helpen om meer sociale contacten op te bouwen. Ga bijvoorbeeld bij een sportvereniging van een sport die je leuk vindt! Hier leer je gegarandeerd allerlei leuke nieuwe mensen kennen. Je kan natuurlijk ook bij een wandel- of hardloopclub gaan als dit je leuker lijkt. Zelfs als je naar de sportschool gaat, kan je contact leggen met andere leden die daar ook gaan sporten. Kortom; sporten kan ook wonderen doen voor je sociale interacties!

Gezond hart

Tijdens het sporten wordt je hart natuurlijk belast. Dit is echter juist goed! Het bewegen zorgt ervoor dat je je hart kunt trainen, zodat het uiteindelijk sterker wordt. Daarbij kan regelmatig bewegen het risico op diverse hartaandoeningen verlagen. Sporten voorkomt namelijk een verstopping van de aders en het verlaagt je bloeddruk. Daarbij wordt de kans op diabetes, overgewicht, aderverkalking en een verhoogd cholesterolgehalte ook minder, waardoor je hart gezond blijft. 

Minder menstruatiepijn

Dit voordeel is niet zodanig overtuigend voor de mannen, maar voor vrouwen kan het wel een heel groot verschil maken. Regelmatig sporten en bewegen kan namelijk de premenstruele pijn bij vrouwen sterk verminderen. Dit zou komen doordat het lichaam extra endorfine aanmaakt, wat een pijnstillend en kalmerend effect heeft. Daarnaast wordt het aangeraden om tijdens je menstruatie ook nog altijd te sporten. In de laatste fase van de menstruatiecyclus zou je lichaam namelijk meer vet verbranden en word je minder snel moe!

Goed voor de spijsvertering

Als je regelmatig gaat sporten, is je spijsvertering hier ook bij gebaat. Beweging is namelijk goed voor de spijsvertering en voorkomt eventuele obstipatie of juist een opgeblazen gevoel. Ook is het alsnog goed om toch te gaan sporten als je hier al last van hebt, want door te gaan bewegen, kan dit probleem namelijk worden opgelost. Als je dus al snel last het van obstipatie of als je de spijsvertering gewoon verder wil verbeteren, is het dus een goed idee om regelmatig te gaan sporten! Ga eens lekker wandelen of neem een abonnement bij de sportschool. Het maakt in principe niet zoveel uit wat voor sport je doet, zolang als je maar lekker gaat bewegen!

Meer energie

Dit laatste voordeel klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het is toch echt waar. Als je regelmatig gaat sporten, krijg je echt meer energie in het dagelijks leven! Je lichaam zal namelijk op gang komen door lekker te gaan bewegen. Dat futloze gevoel wat je wel eens hebt waarbij je jezelf maar niet van de bank af kunt krijgen? Dat gaat gelukkig weg wanneer je uiteindelijk toch de stap neemt om vaker te gaan sporten. Bij het sporten moeten je hart en longen flink gaan werken, waardoor je bloedcirculatie verbetert en je lichaam zo ook goed op gang komt. Wanneer je een paar weken regelmatig bent gaan sporten, zal je merken dat je ineens veel meer energie hebt en weer zin hebt om dingen te doen.

Als je het moeilijk vindt om in de gewoonte van het sporten te komen, zijn er gelukkig alsnog een paar dingen die je kunt doen. Zo kan je bijvoorbeeld vaste sportmomenten inplannen voor jezelf of spreek met iemand af om samen te gaan sporten. Hierdoor wordt het sporten niet alleen leuker, maar je zal het hierdoor ook minder snel afzeggen als je even geen zin hebt.

Probeer de supplementen van GT Nutrition om het meeste uit je trainingen te halen!

Wil je echt het meeste halen uit je trainingen? Probeer dan de supplementen van GT Nutrition! Is je doel bijvoorbeeld om meer spiermassa op te bouwen? Gebruik dan het Whey proteïne supplement om zo makkelijk aan je dagelijkse eiwitdoel te komen. Wil je meer energie en kracht hebben tijdens je training? Probeer dan een van onze lekkere smaken Pre-workout! Wat je doel ook is bij het sporten, bij GT Nutrition helpen we je graag verder om het meeste uit je trainingen en jezelf te halen!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.