Creatine

Alles wat je moet weten over creatine

Een van de populairste supplementen onder sporters is zonder twijfel creatine. Niet alleen wordt dit ontzettend veel verkocht, maar er is ook al veel onderzoek naar geweest. Hierdoor is er al veel bekend over hoe creatine jou kan helpen bij het sporten. Ben je zelf nog aan het twijfelen of je creatine moet nemen? Weet je niet zo goed wat creatine precies is? Hieronder vertellen we je graag alles wat je moet weten over creatine! Zo weet je precies hoe het werkt, wat de voordelen zijn en of het iets voor jou is.

Wat is creatine?

Allereerst wil je natuurlijk weten wat creatine precies is. Creatine is niet gewoon een supplement, maar is ook een stof dat jouw lichaam zelf al aanmaakt. Deze stof komt vooral voor in onze spieren en is als het ware een tussenproduct voor de energie tussen onze spiercellen en zenuwcellen. Hoewel ons lichaam dus zelf al creatine aanmaakt, is het voor sporters een goed idee om er meer van binnen te krijgen.

Je kan creatine bijvoorbeeld ook via voeding binnenkrijgen. Je vindt creatine vooral in vlees, maar ook in vis. Op een dag heb je zo’n 1 tot 3 gram creatine nodig, zodat de voorraden aangevuld blijven. De helft hiervan maak je al zelf aan en de andere helft haal je dan uit je voeding.

Hoe werkt creatine?

Hoe helpt creatine dan precies met het sporten? Wat is de werking van creatine? Zoals je waarschijnlijk al weet, heeft ons lichaam energie nodig om de spieren te laten bewegen. Om te bewegen, trekken onze spieren samen. Hiervoor wordt energie gebruikt uit ATP. Je energievoorraad kan worden aangevuld door koolhydraten, eiwitten en creatine.

De creatine in ons lichaam wordt eerst omgevormd tot creatinefosfaat. De voorraad hiervan zorgt er vervolgens voor dat jouw lichaam in staat is om kracht te zetten en explosieve bewegingen te maken. Je hebt misschien wel al gemerkt dat het moeilijk is om explosieve bewegingen (zoals iets zwaars tillen of sprinten) lang vol te houden. De hoeveelheid creatine is namelijk niet genoeg om lang explosieve bewegingen te kunnen blijven maken.

Daarom is dit supplement zo perfect voor sporters! Door extra creatine te nemen, zorg je ervoor dat je lichaam een grotere voorraad creatine heeft. Op deze manier kan je makkelijker en vaker explosieve bewegingen uitvoeren tijdens het sporten.

De voordelen van creatine

Is creatine het wel echt waard? Jazeker! Creatine kan je ontzettend goed helpen bij het sporten! Hieronder hebben we een aantal van de voordelen van creatine op een rijtje gezet. Zo zie je dat dit supplement zeker de moeite waard is!

Meer kracht

Zoals zojuist ook uitgelegd, kan creatine ervoor zorgen dat je meer kracht hebt tijdens het sporten. Hierdoor kan je zwaardere gewichten tillen en zorg je zo voor een snellere spiergroei. Perfect dus als je graag groter en sterker wilt worden!

Meer vetvrije massa

Wist je dat creatine ook kan zorgen voor meer vetvrije massa? Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van creatine ervoor zorgt dat je lichaam meer vetvrije massa opbouwt. Dit effect wordt verder versterkt als je zowel creatine als Whey proteïne gebruikt!

Betere weerbaarheid tegen uitdroging

Wanneer je creatine als supplement neemt, heb je ook een betere weerbaarheid tegen uitdroging. Vooral bij sporten met warm weer. Door creatine gaat je lichaam namelijk vocht vasthouden. Dit zorgt ervoor dat jij minder snel zal uitdrogen tijdens het sporten.

Hoger trainingsvolume

Als laatste zorgt de creatine voor een hoger trainingsvolume. Doordat je energievoorraad beter wordt aangevuld met de creatine kan jouw lichaam langer doorgaan. Je kunt hierdoor langer en zwaarder trainen en zo sneller je doelen bereiken!

De nadelen van creatine

Er zitten daarnaast ook een paar nadelen verbonden aan het gebruik van creatine. Deze ‘nadelen’ zijn echter niet altijd een probleem, maar het is wel zo handig om het van tevoren te weten.

Niet gunstig voor duursport

Zo is creatine waarschijnlijk niet gunstig voor de mensen die aan duursport doen. Dit heeft eigenlijk twee redenen. Creatine zorgt doorgaans voor een toename in gewicht. Dit is iets wat voor duursporters juist niet wenselijk is. Daarbij is het niet zeker of creatine wel effect heeft als je langer dan een uur gaat sporten. Creatine richt zich namelijk meer op de explosiviteit van je spieren en sluit daardoor niet goed aan bij duursport.

Toename in gewicht

Zoals zojuist al gezegd, leidt het gebruik van creatine doorgaans tot een toename in gewicht. Dit is echter niks om je zorgen om te maken. Een deel van dit gewicht bestaat namelijk al uit water. Door het gebruik van creatine gaat je lichaam namelijk meer vocht vasthouden. Ook zal je aankomen in spiermassa. Dit is juist weer positief!

Kleiner effect bij vrouwen

Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect en de werking van creatine. De meeste onderzoeken zijn echter uitgevoerd met mannen. Creatine zorgt wel degelijk voor meer spierkracht bij mannen én vrouwen, maar het effect is kleiner onder de vrouwen. Dit is uit diverse onderzoeken gebleken met vrouwelijke proefpersonen.

Meer drinken

Dit is niet een nadeel en iets wat je sowieso zou moeten doen, maar door het gebruik van creatine moet je meer water drinken. De creatine zorgt er namelijk voor dat er meer water wordt opgeslagen in je spieren. Daarom is het belangrijk om meer water te drinken, zodat je de voorraad kunt aanvullen. Drink daarom zo’n 300 tot 500 ml water bovenop je reguliere waterinname. Vaak wordt er 4 tot 5 liter water aangeraden voor sporters die creatine gebruiken.

Probeer eens de creatine van GT Nutrition!

Het gebruik van creatine heeft dus ontzettend veel voordelen voor sporters! Als jij ook graag snel meer spiermassa wilt opbouwen, raden wij zeker het gebruik van creatine aan. Probeer daarom eens de creatine van GT Nutrition! Dit supplement is perfect te combineren met onze Whey proteïne en onze Pre Workout en je zal al snel resultaat zien!

Neem in de eerste week 3 keer per dag 5 gram creatine in. Doe dit slechts 2 keer per dag in week 2 en nog maar 1 keer per dag vanaf week 3. Je kan de creatine het beste innemen tijdens of na een maaltijd.

Probeer snel de creatine van GT Nutrition, zodat jij sneller de spiermassa van je dromen kunt kweken!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.