Cardio in combinatie met bulken - wel of geen goed idee?

Bulken is een fase waar ontzettend veel sporters voornamelijk tijdens de wintermaanden doorheen gaan. Dit wordt vooral gedaan om meer spiermassa op te kunnen bouwen. Tijdens deze periode zal je zien dat de meeste sporters zoveel mogelijk eten en cardio tegelijkertijd vermijden als de pest. Toch zijn er genoeg mensen die beweren dat cardio ook tijdens de bulk een goede aanvulling is op de sportroutine. Dus, cardio in combinatie met bulken – wel of geen goed idee?

Wat is bulken precies?

Allereerst is het wel zo handig om te weten wat bulken nou precies inhoudt en waar het allemaal om draait. Bij bulken gaat het erom dat je probeert je spiermassa te verhogen door middel van krachttraining en meer calorieën. Zoals je waarschijnlijk al weet, heeft men voedsel nodig voor de energie en tijdens het bulken ervaren sporters dan ook een stuk meer energie. Dit komt, doordat ze veel meer calorieën binnenkrijgen dan voorheen. Door een calorieoverschot te creëren (dat wil zeggen dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt), kan je lichaam ook meer spiermassa aanmaken dan normaal gesproken.

Bulken is hierdoor het tegenovergestelde van cutten (ofwel droogtrainen), waarbij men juist minder calorieën binnen wilt krijgen dan je verbrandt, waardoor het vetpercentage omlaag zal gaan. Veel sporters zullen cutten in de aanloop van de zomermaanden, om er zo afgetraind mogelijk uit te zien, terwijl het bulken voornamelijk in de wintermaanden wordt gedaan, omdat een extra vetlaagje dan ook niet zoveel uitmaakt.

Verschil lean bulk en dirty bulk

Er is daarnaast ook een verschil tussen een zogenaamde lean bulk en een dirty bulk. Bij een lean bulk wil men wel een calorieoverschot creëren, maar hierbij wordt er tegelijkertijd heel erg op gelet dat je niet teveel vetten binnenkrijgt. Op deze manier zou het calorieoverschot ervoor kunnen zorgen dat je echt vooral aankomt in spiermassa en niet zoveel in vetmassa. Bij een dirty bulk eten sporters zo goed als alles waar ze maar zin in hebben en maakt het hierbij niet zoveel uit als ze dan ook veel vetten binnenkrijgen. Bij een lean bulk zal men dan ook veel letten op het aantal vetten dat in bepaalde voedingsmiddelen zitten en op basis hiervan kiezen wat ze precies gaan eten om bij te komen.

Waarom zou je wel cardio moeten doen tijdens de bulk?

Dan nu waar het uiteindelijk om draait; is cardio een goed idee tijdens de bulk? Het grootste voordeel van cardio tijdens het bulken is eigenlijk dat je ervoor zorgt dat je alsnog een goede conditie behoudt. Door regelmatig cardio te doen, kan je ervoor zorgen dat je cardiovasculaire conditie goed blijft. Op deze manier zal je tenminste niet snel buiten adem zijn als je bijvoorbeeld een aantal trappen oploopt. Dit is vaak echter wel het gevolg van een goede bulk, omdat je zwaarder wordt door het calorieoverschot en je hierdoor over het algemeen sneller buiten adem kunt zijn. Een keer per week cardio kan hier een goede compensatie voor zijn en ervoor zorgen dat je je alsnog fit blijft voelen. Daarnaast creëer je een calorieoverschot door meer te eten en is het verbannen van cardio uit je routine theoretisch gezien onnodig. Daardoor kan het toch fijn zijn om cardio te blijven doen tijdens je bulk.

Waarom vermijd je liever cardio tijdens het bulken?

Er zijn echter natuurlijk ook redenen dat je cardio beter kunt vermijden tijdens een bulk. Zo verbrand je tijdens het doen van cardio natuurlijk kostbare calorieën die je nodig hebt om bij te komen in spiermassa. Dit is dan ook de reden dat men meestal cardio vermijdt tijdens de bulk. Het kan namelijk vrij lastig zijn om in een voldoende groot calorieoverschot te zitten om ook daadwerkelijk aan te komen in spiermassa. Als je vervolgens alsnog cardio gaat doen, wordt deze taak alleen maar moeilijker. Daarnaast is het natuurlijk ook wel fijn dat je op deze manier tijdens het bulken je iets minder in hoeft te spannen. Je doet uiteraard wel nog steeds je krachttraining op een hoge intensiteit om zo je spiermassa te kunnen laten groeien, maar daarna ben je dan ook klaar!

Probeer eens Weight gainer om het meeste uit je bulk te halen!

Ben je aan het bulken, maar merk je dat je het moeilijk vindt om in een calorieoverschot te zitten? Of wil je gaan bulken, maar weet je nog niet zo goed hoe je dit aan moet gaan pakken? Probeer dan eens de Weight Gainer van GT Nutrition! Hiermee kan je heel eenvoudig een shake maken, net als met Whey proteïne bijvoorbeeld, waardoor je op een eenvoudige en snelle manier toch veel calorieën binnenkrijgt. Met onze heerlijke Weight Gainer Vanilla krijg je met 1 scoop maar liefst 219 calorieën binnen! Dit lijkt misschien in eerste instantie niet heel veel, maar als je dit gebruikt in een bulk shake of het meerdere keren op een dag gebruikt, telt het toch al aardig op. Daarnaast bevat 1 scoop maar liefst 43 gram koolhydraten, die ook heel belangrijk zijn bij het bulken, en bijna 10 gram eiwit, waardoor je spieren optimaal kunnen gaan groeien! De Weight Gainer komt vooral heel goed van pas als je merkt dat je het moeilijk vindt om iedere dag genoeg te eten om in een calorieoverschot te zitten. Weight Gainer kan het bulken in ieder geval altijd een stuk makkelijker voor je maken!

Cardio tijdens de bulk – wel of niet doen?

Dus, cardio tijdens de bulk – wel of niet doen? Dit hangt vooral van persoonlijke voorkeuren af. Als je het belangrijk vindt om alsnog een goede conditie te behouden, kan je het beste wel 1 keer per week een beetje cardio gaan doen. De calorieën die hiermee verbrandt, vallen uiteindelijk reuze mee in vergelijking met het aantal calorieën dat je iedere week extra binnenkrijgt. Maar als je het op dit moment, zonder cardio, al moeilijk vindt om te bulken en om consequent in een calorieoverschot te zitten, kan je wellicht beter geen cardio gaan doen. Hierbij offer je dan misschien wel een deel van je conditie op, maar op deze manier zorg je er tenminste wel voor dat je hoe dan ook consequent in een calorieoverschot blijft zitten. Of je wel of geen cardio wilt doen tijdens de bulk hangt uiteindelijk volledig af van je persoonlijke situatie en wat jij nu zelf het liefste wilt. Je kunt dus zeker cardio doen tijdens je bulk om je conditie op peil te houden of je slaat dit lekker over voor een (nog) groter calorieoverschot. De keuze is aan jou!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.