Cardio als aanvulling op krachttraining - wel of geen goed idee?

Cardio in combinatie met krachttraining: werkt dit tegenstrijdig? Of vult dit elkaar juist heel goed aan? Er zitten allerlei voordelen verbonden aan zowel het doen van cardio als het trainen van kracht, maar gaan deze ook goed samen? Veel mensen denken van niet en dat je hiermee alleen maar energie verspilt die je beter zou kunnen inzetten in je krachttraining. Je cardiovasculaire gezondheid, die je traint met cardio, is echter ook belangrijk. Dus, wat kan je nou het beste doen? Hieronder vertellen we je graag meer over cardio als aanvulling op krachttraining!

Wat is het verschil tussen cardio en krachttraining?

Voor de mensen die het niet weten, is het misschien slim om even het verschil tussen cardio en krachttraining duidelijk te maken. Cardio is eigenlijk heel erg goed voor je gehele gezondheid, maar richt zich specifiek op het verbeteren van je uithoudingsvermogen en conditie. Veel mensen gebruiken dit dan ook als ze graag wat fitter willen worden of wanneer ze willen afvallen, aangezien cardio natuurlijk perfect is om calorieën te verbranden.

De mensen die graag meer spierkracht en spiermassa willen opbouwen, neigen al gauw wat meer naar krachttraining. Dit is namelijk dé manier om dikke spieren te kweken en sterker te worden. Helaas vermijden veel mensen die graag willen afslanken hierdoor krachttraining en kiezen in plaats daarvan voor cardio. Wist je echter dat je ook prima kunt afvallen door middel van krachttraining? Krachttraining blijft daarentegen wel nog steeds iets heel anders dan cardio.

De voordelen van cardio als aanvulling op krachttraining

Wanneer je besluit om toch eindelijk cardio te gaan doen als aanvulling op je krachttraining komen hier een aantal voordelen bij kijken. We hebben de belangrijkste voordelen van cardio als aanvulling op krachttraining hieronder voor je op een rijtje gezet.

Goed kunnen eten

Allereerst zou cardio in combinatie met krachttraining ervoor kunnen zorgen dat je gewoon goed kunt eten. Wat bedoelen we hiermee? Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig en vooral bij krachttraining is goed eten ontzettend belangrijk. Als je echter graag wilt afvallen door middel van krachttraining, zal je in een calorietekort moeten zitten en dus meer calorieën moeten verbranden dan je binnenkrijgt. Hiervoor kan je je caloriedoel voor de dag omlaag schroeven natuurlijk, maar je zou ook extra kunnen bewegen. Hierdoor zorgt cardio als aanvulling op je krachttraining ervoor dat jij alsnog redelijk goed kunt eten zonder dat jij je caloriedoel al te laag hoeft te zetten.

Cardio kan leuk zijn

Hier zal niet iedereen het mee eens zijn, maar cardio kan ook ontzettend leuk zijn! Misschien klinkt het niet voor iedereen als een droom wanneer hij of zij eraan denkt een uur op de loopband te wandelen, maar wat dacht je dan van zwemmen? Of fietsen? Of probeer eens touwtjespringen! Er zijn ontzettend veel verschillende vormen van cardio, waardoor je echt niet gelimiteerd bent tot de loopband of de roeimachine in de sportschool hierbij.

Betere conditie

Een ander voordeel van cardio als aanvulling op je krachttraining is dat je hierdoor weer een betere conditie krijgt. Tijdens cardio train je namelijk de gezondheid van je hart en je longen. Een betere conditie zorgt er dan ook bijvoorbeeld voor dat je minder snel buiten adem zult zijn van traplopen. Hierdoor kan cardio als aanvulling op je krachttraining erg nuttig zijn. Vooral als je zodanig veel sport dat je veel bijkomt in gewicht door de spiermassa of eventueel ook het bulken. Cardio kan er zo voor zorgen dat je tóch nog je conditie enigszins behoudt.

Goed als warming up of cooling down

Als laatste is het ontzettend belangrijk dat je je spieren fatsoenlijk opwarmt voordat je begint met sporten. Dit kan bijvoorbeeld door te stretchen, maar cardio zou hier ook heel goed bij kunnen helpen. Zo zou je bijvoorbeeld op de loopband kunnen gaan ter opwarming tijdens leg day. Daarbij is het ook belangrijk om het lichaam weer langzaam te laten ontspannen wanneer je klaar bent met je training. Ook hier is cardio een uitstekende oplossing voor je lichaam!

Cardio vóór of na de krachttraining?

Cardio is dus een uitstekende aanvulling op je krachttraining! Maar moet je cardio dan voor of na de krachttraining doen? Zoals gezegd, kan cardio als warming up heel fijn zijn. Hierbij is het echter wel belangrijk dat je dit rustig aan en niet te lang doet. 5 tot 10 minuten is meestal al hartstikke prima. Je wilt namelijk niet al te veel energie kwijt zijn aan cardio nog voordat je bent begonnen aan je krachttraining. Daarom stellen wij voor om je echte cardio sessie uit te stellen tot na je krachttraining, zodat je tijdens het sporten nog steeds genoeg energie over hebt om zoveel mogelijk gewicht te tillen!

Haal het meest uit je krachttrainingen met de supplementen van GT Nutrition!

Wil je nu écht het meeste uit je krachttrainingen en jezelf halen? Probeer dan eens te sporten met supplementen van GT Nutrition! Wij hebben allerlei verschillende supplementen in ons assortiment waardoor jij ook het meeste uit je trainingen, en zo ook jezelf, kunt halen.

Probeer bijvoorbeeld eens onze lekkere Pre-Workout. Hiermee krijgt je lichaam een energieboost en ben je zo in staat om langer, harder en zwaarder te trainen. Op deze manier kan je jouw spieren met maximale inzet gaan trainen en zo dus ook sneller gaan groeien. Onze Pre-Workout is verkrijgbaar in een aantal lekkere smaken, zoals Freaky Berry, Tropicana, Waterberry of Sassy Cassy.

Je kunt ook eens onze Whey proteïne proberen om goed voor je spieren te zorgen. Tijdens het sporten ontstaan er namelijk hele kleine scheurtjes in je spieren en deze moeten worden hersteld met eiwitten. Hier komt de Whey proteïne zeker van pas! Onze favoriete smaak is Ice Cream Vanilla dus probeer deze zeker eens!

Verder hebben we ook nog onder anderen creatine, BCAA en allerlei vitamines en mineralen in ons assortiment die jouw lichaam zeker verder kunnen helpen bij het sporten! Neem eens een kijkje op onze website en maak het meeste van je sport!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.