10 Voedingstips om je metabolisme en vetverbranding te stimuleren!

Bij het sporten is voor velen het doel om ook een beetje af te kunnen vallen. Je weet inmiddels vast al dat het belangrijk is om meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt om af te vallen, maar wist je dat het metabolisme hier ook een grote rol in speelt? Je metabolisme bepaalt namelijk hoe efficiënt jouw lichaam calorieën verbrandt. Door het metabolisme te stimuleren, zal jouw lichaam dus ook efficiënter en sneller calorieën gaan verbranden, zelfs in rust, waardoor je ook sneller afvalt! Om je hierbij verder te helpen, hebben we hieronder 10 voedingstips om je metabolisme en vetverbranding te stimuleren voor je op een rijtje gezet!

 

10 Voedingstips om je metabolisme een boost te geven!

Eet voldoende eiwitten

Deze eerste tip waarmee je jouw metabolisme een boost kunt geven, is eigenlijk van groot belang voor iedere sporter. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je voldoende eiwitten eet als je regelmatig sport of als je wilt afvallen. Eiwitten zijn namelijk essentiële bouwstenen voor het lichaam en zijn cruciaal als het aankomt op het stimuleren van het metabolisme. Door eiwitrijk voedsel te eten, zoals mager vlees, vis, eieren, zuivelproducten en peulvruchten, verbruikt je lichaam meer energie om deze voedingsstoffen te verteren dan bij koolhydraten of vetten. Dit wordt ook wel het thermisch effect van voedsel genoemd en dit kan het metabolisme tijdelijk verhogen, waardoor je lichaam meer calorieën verbrandt!

 

Complexe koolhydraten

Een andere voedingsstof die belangrijk is bij het afvallen zijn complexe koolhydraten. Hoewel veel mensen koolhydraten willen vermijden bij het afvallen, zijn de complexe koolhydraten juist heel belangrijk voor je lichaam, omdat deze een langdurige bron van energie bieden aan je lichaam. Je vindt deze koolhydraten veel in volkoren granen, quinoa en zoete aardappelen bijvoorbeeld. Ook voorkomen complexe koolhydraten pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel in tegenstelling tot de snelle koolhydraten. Hierdoor houd je je hongergevoel beter onder controle en is het makkelijker om een gezond gewicht te onderhouden en je metabolisme te ondersteunen.

 

Gebruik ook gezonde vetten

Sommigen denken misschien dat je vetten te allen tijde moet vermijden bij het afvallen, maar de gezonde omega-3-vetzuren zijn juist belangrijk en goed voor je lichaam. Je vindt deze gezonde vetten veel in vette vis, noten, zaden en olijfolie en ze zijn essentieel voor het stimuleren van je vetverbranding. Gezonde vetten verbeteren namelijk de gevoeligheid van je lichaam voor insuline, waarbij de opslag van vet wordt verminderd. Ook hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen, wat over het algemeen goed is voor jouw gezondheid en die van je metabolisme.

 

Drink groene thee

In groene thee zitten catechines, krachtige antioxidanten die je metabolisme kunnen versnellen. Catechines werken samen met cafeïne om je vetverbranding te stimuleren en de thermogenese te verhogen, wat zorgt voor een toename in het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt. Drink daarom regelmatig groene thee om je gezonde dieet aan te vullen.

 

Verdeel je maaltijden en eet regelmatig

Door meerdere kleine maaltijden gedurende de dag te eten in plaats van twee of drie grote maaltijden kan je het metabolisme constant houden. Je spijsverteringssysteem blijft hierdoor namelijk actief, wat zorgt voor een continue calorieverbranding. Ook houd je hierbij de bloedsuikerspiegel stabiel, wat overmatig eten voorkomt en zorgt dat je makkelijker een gezond gewicht kunt handhaven. Als laatste vertraagt je metabolisme bij lange periodes zonder voedsel, wat je kunt voorkomen door regelmatig te eten.

 

Kruidig eten

Wist je dat kruiden zoals cayennepeper en kurkuma een krachtige invloed hebben op je metabolisme? Cayennepeper bevat namelijk capsaïcine, een stof die je lichaamstemperatuur verhoogt en zo je metabolisme stimuleert. Ook activeert dit je bruin vetweefsel dat verantwoordelijk is voor het verbranden van calorieën om warmte te genereren. Daarnaast heeft kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen en kan het je stofwisseling, en daarmee de vetverbranding, stimuleren door een gezonde spijsvertering te bevorderen. Niet alleen zijn je maaltijden smaakvoller met deze kruiden, maar je geeft je metabolisme ook nog eens een boost!

 

Denk aan de hydratatie!

Voldoende water drinken is essentieel voor een gezond metabolisme. Dit helpt niet alleen bij het transport van voedingsstoffen en de verwijdering van afvalstoffen, maar dit kan ook je metabolisme stimuleren. Koude waterinname kan namelijk tijdelijk je energieverbruik verhogen, omdat het lichaam moet werken om het water op te warmen tot lichaamstemperatuur. Bovendien kan voldoende hydratatie helpen om het hongergevoel te verminderen, waardoor je minder snel geneigd bent om veel te eten.

 

Voeg vezels toe

Vezels zijn cruciaal voor een gezonde spijsvertering en ondersteunen je metabolisme op verschillende manieren. Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, vergen meer tijd en energie om te verteren, waardoor het thermisch effect van voedsel toeneemt. Bovendien dragen vezels bij aan een verzadigd gevoel, wat kan helpen bij het reguleren van je eetlust en het voorkomen van overeten.

 

Probeer intervaltraining

Naast voeding is regelmatige beweging essentieel voor een gezond, goedwerkend metabolisme. Bij intervaltraining worden korte periodes van intense inspanning afgewisseld met rustige effectiviteit, wat bijzonder effectief kan zijn voor je metabolisme. Deze vorm van training verhoogt namelijk de afterburn-effecten, wat betekent dat het lichaam na de training meer calorieën blijft verbranden. Het verbetert ook nog eens de aerobe capaciteit en vergroot je spiermassa, die allebei bijdragen aan een verhoogd basaal metabolisme.

 

Vermijd crashdiëten

Als laatste kan je jouw metabolisme nog het beste stimuleren door allerlei crashdiëten te vermijden. Bij dit soort diëten krijg je ontzettend weinig calorieën binnen, wat je metabolisme zelfs kan vertragen en je lichaam in de spaarstand zetten. In plaats van vet verbranden, kan je lichaam zelfs geneigd zijn om energie op te slaan in de vorm van vetreserves door het tekort aan calorieën. Dit zorgt vervolgens weer voor een verlies van spiermassa, wat het basaal metabolisme kan verminderen. Een duurzaam en evenwichtig dieet, met de juiste hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen, is daarom veel efficiënter om je metabolisme te ondersteunen op de lange termijn.

 

Boost je vetverbranding met de supplementen van GT Nutrition!

Wil je het meeste halen uit je weightloss journey en optimaal kunnen afvallen? Probeer dan eens de supplementen van GT Nutrition! Zorg bijvoorbeeld voor voldoende eiwitten met onze lekkere Whey proteïne, waarbij je spieren ook nog eens optimaal kunnen groeien! Of probeer onze Fatburner om je metabolisme zo een extra boost te geven! Ook kan je een van onze lekkere smaken Pre-workout proberen om zo het meeste uit je trainingen te halen, zodat je des te sneller kunt afvallen! Neem eens een kijkje bij de rest van onze voedingssupplementen en haal zo het beste uit jezelf naar boven!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.