10 Tips tegen spierpijn

Wanneer je een sessie lekker zwaar kunt trainen, voelt dit natuurlijk heerlijk, maar het effect hierna is een stuk minder leuk; de spierpijn! Deze vervelende pijn is uiteindelijk helaas een onvermijdelijk gevolg van zwaar trainen en vooral als je bepaalde fitnessdoelen hebt die je wilt bereiken. Hoewel de kans groot is dat je last krijgt van deze pijn na een zware training, zijn er gelukkig toch nog een aantal dingen die je hiertegen kunt doen. Er zijn namelijk verschillende strategieën die je kunt toepassen om spierpijn na je training te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat je zelf ook het meeste uit je trainingen kunt halen zonder dat je je lichaam de dag erna niet meer kunt bewegen, hebben we hieronder 10 tips tegen spierpijn voor je op een rijtje gezet!

Doe een warming-up en cooling-down

Een van de beste tips tegen spierpijn die wij je kunnen geven, is om een warming-up en een cooling-down te doen voor en na je training. Door even 5 tot 10 minuten voor je training dynamisch op te warmen, kan je de doorbloeding van je spieren verbeteren. Hierdoor is je lichaam ook beter voorbereid op de activiteiten die nog volgen en zal je minder last krijgen van spierstijfheid na de training. Als cooling-down kan je licht stretchen en langzaam bewegen om op deze manier je spieren geleidelijk te laten ontspannen. Op deze manier zal je de kans op spierpijn ook aanzienlijk verminderen.

Drink genoeg!

Je hebt vast en zeker al eens gehoord dat het belangrijk is om genoeg te drinken, maar wist je dat dit als sporter om meerdere redenen nóg belangrijker is? Naast het feit dat je zal zweten tijdens een training en je lichaam hierdoor meer water nodig heeft, is water ook ontzettend belangrijk om spierkrampen te voorkomen. Om het meeste uit je trainingen te halen en spierpijn zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, is het cruciaal om tijdens je training genoeg te blijven drinken.

Zorg voor voldoende eiwitten

Je weet inmiddels vast wel hoe belangrijk eiwitten zijn voor sporters. Eiwitten staan namelijk ook wel bekend als de bouwstenen van spieren. Als je graag wilt dat je spieren kunnen herstellen en verder kunnen groeien na een training is het essentieel om eiwitrijk voedsel in te nemen na je training. De eiwitten zullen namelijk de minischeurtjes in je spieren, die ontstaan tijdens het trainen, voor je herstellen. Hierdoor verminder je de kans op spierpijn en kan je je spierkracht verbeteren. Ze zeggen dat het optimaal is voor je herstelproces om je eiwitten aan te vullen binnen een uur na de training, maar het is hoe dan ook belangrijk om uiteindelijk over de hele dag voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Probeer te stretchen

Wanneer jij dynamisch stretcht voor je training, kan je de flexibiliteit van je lichaam en je spieren verhogen en bereid je tegelijkertijd je spieren voor op beweging. Statisch stretchen daarentegen is iets wat je beter na de training kunt doen. Dit helpt je spieren namelijk om te ontspannen en het zal je bloedstroom verbeteren. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je minder last van spierpijn krijgt, aangezien je jouw spieren helpt herstellen.

Neem eens een massage

Veel professionele sporters nemen regelmatig een sportmassage en dit doen ze natuurlijk niet voor niks. Door regelmatig een massage te nemen, kan je namelijk de doorbloeding in je lichaam verbeteren, de spierspanning verminderen en de flexibiliteit van je lichaam en spieren vergroten. Een massage kan de spierpijn verminderen door afvalstoffen uit de spieren te verwijderen en de hersteltijd te verkorten na een intensieve training.

Heb actieve rustdagen

Je weet inmiddels wel dat rustdagen belangrijk zijn om je lichaam de kans te geven te herstellen, maar wist je dat actieve rustdagen zelfs nog beter zijn? Door alsnog licht actief te bewegen op je rustdagen kan je de bloedcirculatie bevorderen en je spieren losmaken. Dit helpt ontzettend goed om je spierpijn te verminderen en is dan ook zeker aan te raden.

Geleidelijke toename van trainingsintensiteit

Als je spierpijn graag wilt verminderen, is het belangrijk dat je je trainingsintensiteit geleidelijk laat toenemen. Veel mensen willen te snel te zwaar gaan trainen, waardoor ze meer risico lopen op spierpijn en zelfs op blessures. Door je trainingsintensiteit geleidelijk te verhogen, geef je je spieren tenminste de kans om zich aan te passen aan nieuwe belastingen, waardoor de kans op spierpijn door plotselinge overbelasting sterk afneemt.

Wees consistent

Wanneer je enkel zo nu en dan gaat sporten, is je lichaam hier niet echt aan gewend en zal je ook des te meer spierpijn hebben. Daarom is het zo belangrijk om consistent te blijven met het trainen. Door regelmatig te trainen en de intensiteit geleidelijk op te bouwen, kan je spieren helpen zich aan te passen aan activiteit. Hierdoor vermindert het risico op spierpijn ook op de lange termijn. 

Luister naar je lichaam

Als laatste moet je natuurlijk ook gewoon luisteren naar je lichaam. Als je merkt dat je spieren nog steeds extreem veel pijn doen, is het belangrijk om jezelf niet te overbelasten. Neem dan in zo’n gevallen een beetje extra rust of verminder de intensiteit van de training om zo je spieren voldoende tijd te geven om te herstellen.

Verklein je kans op spierpijn met de supplementen van GT Nutrition!

Wil je het meeste uit je trainingen én jezelf halen en tegelijkertijd de kans op spierpijn aanzienlijk verkleinen? Probeer dan eens een paar van de beste supplementen van GT Nutrition! Er zijn namelijk diverse supplementen in ons assortiment die je kunnen helpen om je spierpijn te verminderen en soms zelfs te voorkomen. 

Probeer bijvoorbeeld onze magnesium capsules of ons BCAA supplement. Ook omega-3 vetzuren kunnen je spierherstel bevorderen en ontstekingen verminderen. Dit alles kan bijdragen aan het verminderen van je spierpijn na het trainen.

Wil je verder je sessies in de sportschool naar een hoger niveau tillen? Neem dan eens een kijkje bij onze andere supplementen, zoals de Whey proteïne, creatine of pre-workout, en maak zo het meeste van je trainingen!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.