De beste voedingsmiddelen voor spierherstel na een zware training

Wanneer je zwaar gaat trainen, doe je dit natuurlijk om je spieren zoveel mogelijk te kunnen laten groeien. Veel mensen vergeten hierbij echter dat het herstel na een training minstens net zo belangrijk is als de zware training zelf! Om optimaal te kunnen blijven presteren en om echt vooruitgang te kunnen zien, is het dus belangrijk dat je zorgt dat je spieren kunnen herstellen na een training. Hiervoor is eten cruciaal en om je verder te helpen, hebben we de beste voedingsmiddelen voor spierherstel na een zware training voor je op een rijtje gezet.

 

Waarom is spierherstel na een zware training belangrijk?
Voordat we gaan kijken naar de beste voedingsmiddelen voor spierherstel is het goed om even stil te staan bij de vraag waarom spierherstel nu eigenlijk zo belangrijk is na een zware training. Wanneer je zwaar traint, komen er hele kleine scheurtjes in je spieren. Om vervolgens je spieren te kunnen laten groeien, is het essentieel dat deze scheurtjes hersteld worden. Dit is niet alleen belangrijk voor de groei van je spieren, maar ook voor het opbouwen van je kracht en het voorkomen van blessures. Tijdens je herstel worden de beschadigde spiervezels gerepareerd en versterkt, waardoor je spieren zich automatisch aanpassen aan de stress die het doorstaat tijdens een training, waardoor je spieren ook telkens iets meer aan kunnen. In je herstelproces is ook de synthese van eiwitten belangrijk en dit is dan ook te zien aan het feit dat de meeste sporters zoveel mogelijk eiwitten binnen willen krijgen. Hoewel slaap en rust ontzettend belangrijk zijn in het herstelproces voor je spieren is de juiste voeding ook cruciaal. Hieronder hebben we een lijstje voor je opgesteld met de beste voedingsmiddelen voor spierherstel na een zware training.

 

De 10 beste voedingsmiddelen voor spierherstel na een zware training

Magere eiwitten
Een van de belangrijkste voedingsstoffen die je kunt hebben als het aankomt op spiergroei zijn eiwitten. Eiwitten zijn namelijk essentieel om je spieren te repareren en te helpen groeien, dankzij de aminozuren die hierin zitten. Je kunt hierbij het beste voor magere eiwitten gaan om zo overmatige vetten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld eens aan kip, kalkoen, vis, eieren of magere zuivelproducten. Neem dit soort voedingsmiddelen na je training en optimaliseer je spierherstel!

 

Zuivelproducten
Zuivelproducten zijn daarnaast ook heel goed voor je spierherstel. Dit is niet alleen omdat deze veel eiwitten bevatten, maar je vindt ook nog eens veel calcium in deze producten. Calcium is essentieel voor de spiercontractie en kan je dus goed gebruiken in het herstelproces van je spieren. Drink bijvoorbeeld melk of yoghurt na een training voor voldoende voedingsstoffen én nieuwe energie!

 

Quinoa
Naast eiwitten zijn koolhydraten ook heel belangrijk voor zowel je spieren als je energieniveau. Probeer daarom eens wat quinoa te eten na een zware training voor optimaal spierherstel! Deze graansoort bevat naast eiwitten ook nog eens heel veel goede koolhydraten, waardoor dit de perfecte keuze is voor je spierherstel na een zware training en voor het aanvullen van je glycogeen.

 

Bananen
Dat fruit goed is voor je wist je natuurlijk allang, maar wist je dat een fruitsoort als bananen ook heel goed voor je is na een zware training? Bananen zijn namelijk een goede bron van natuurlijk suikers en kalium. Deze stoffen helpen je bij het herstellen van je elektrolytenbalans en je energievoorraden, waardoor deze fruitsoort perfect is als post-workout snack!

 

Zoete aardappelen
Zoete aardappelen zijn rijk aan complexe koolhydraten en antioxidanten. Bij het afvallen vermijden veel mensen het liefst koolhydraten, maar complexe koolhydraten zijn juist ontzettend goed voor je! Deze zijn namelijk moeilijker om af te breken voor je lichaam, waardoor ze veel langer een bron van energie leveren voor je lichaam. Als je zoete aardappelen eet na een training is dit niet alleen goed voor je energie, maar ze bevorderen ook nog eens je herstel én vullen de glycogeenvoorraden aan.

 

Noten en zaden
In noten en zaden vind je allerlei gezonde vetten én eiwitten. Aangezien niet alleen eiwitten, maar ook vetten essentieel zijn voor een goed en gebalanceerd spierherstel zijn noten en zaden perfect voor na een zware training. Probeer bijvoorbeeld eens amandelen, walnoten, chiazaad in je yoghurt of lijnzaad in je smoothie en geef je lichaam zo heel eenvoudig de juiste voedingsstoffen!

 

Bladgroenten
Groenten mogen natuurlijk niet ontbreken uit een gezond en gebalanceerd dieet en zeker de bladgroenten niet! In bladgroenten zitten namelijk veel vitamines, mineralen en antioxidanten die bijdragen aan je spierherstel en ondersteuning bieden aan je immuunsysteem. Maak daarom bijvoorbeeld eens een lekkere post-workout smoothie met spinazie, boerenkool of andere bladgroenten om zo de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen.

 

Kersen
Naast bananen zijn ook kersen heel goed voor je om te eten na een zware training. Kersen bevatten namelijk veel antioxidanten die eventuele ontstekingen kunnen verminderen en daarnaast ook je spierpijn na een zware training zullen verminderen. Stop na je training even snel bij de winkel en neem een bakje heerlijke kersen mee zodat je goed kunt herstellen!

 

Volkoren producten
Zoals gezegd zijn complexe koolhydraten ontzettend goed voor je als het aankomt op energiereserves en het aanvullen van je glycogeenreserves. Complexe koolhydraten zijn voornamelijk veel te vinden in volkoren producten, zoals volkorenbrood, rijst en pasta, waardoor dit de perfecte toevoeging is aan je dieet!

 

Kwark
Als laatste weet je inmiddels vast al dat kwark ontzettend goed is voor sporters. Dit is namelijk een goede bron van caseïne-eiwit dat langzaam wordt verteerd door je lichaam. Het grote voordeel hiervan is dat kwark zo ook gedurende een langere tijd aminozuren zal leveren aan je spieren, waardoor ze alles krijgen wat ze nodig hebben om optimaal te herstellen!

 

Ga voor optimaal spierherstel met de supplementen van GT Nutrition!

Wil je ervoor zorgen dat je spieren optimaal kunnen herstellen én groeien? Probeer dan eens de supplementen van GT Nutrition! Zorg bijvoorbeeld voor voldoende eiwitten met onze lekkere Whey proteïne, waarmee je spieren niet alleen heel goed kunnen herstellen, maar ook des te harder zullen groeien! Of probeer onze BCAA supplementen, zodat je zeker weten voldoende antioxidanten binnenkrijgt! Ook kan je een van onze lekkere smaken Pre-workout proberen om zo het meeste uit je trainingen te halen, zodat je des te sneller kunt afvallen! Neem eens een kijkje bij de rest van onze voedingssupplementen en haal zo het beste uit je herstel én je trainingen!

Terug naar blog